Over mij

Ik heet Sylvia en ben degene die achter Tuinstukjes zit. Daarnaast ben moeder van twee zonen en trotse 'oma aan de zijlijn' van de kleinkinderen van mijn man. De tuin is mijn grote passie. Dat was niet altijd zo; ik groeide op in een huis midden in het bos en alhoewel (of omdat?) mijn ouders altijd in de tuin bezig waren – met bijzondere interesse voor wilde planten – vond ik tuinieren vroeger verschrikkelijk. De vele autovakanties naar Noorwegen staan mij nog helder voor de geest; als mijn moeder vroeger uitgilde: "Slangenkruid!" trapte mijn vader abrupt op de rem en stopte op de meest onmogelijke plekken, bijvoorbeeld in 'n haarspeldbocht boven een ravijn.

Zodra het ouderlijk huis te koop en het tot mij door drong dat we ons paradijsje voorgoed zouden kwijtraken, kreeg ik de geest. Bij temperaturen van meer dan 30 graden C vulde ik iedere emmer, doos en bloempot met planten uit de tuin van mijn ouders en plantte ze vervolgens lukraak uit in de onze, een piepklein stadstuintje. Mijn vader riep uit: “Ze gaan dood, het is veel te heet om te verplanten.” Maar de planten overleefden het en ik oogstte bewondering van mijn ouders. Ik had een nieuwe hobby: tuinieren.

Met triomf en tegenslag werkte ik enthousiast in ons piepkleine tuintje. Ik groef met mijn zonen en hun vriendjes een vijver, maakte een rotstuin, een stukje bostuin....en tuinierde op elke vierkante dm. The sky was the limit! Toen ik mijn baan opgaf en een stuk van mijn gezondheid moest inleveren begon ik een paar jaar geleden met een tuinblog: een 'bord' op Pinterest. Zo kon ik toch met 'de tuin' bezig zijn, soms vanaf mijn bed. Bovendien fotografeer ik graag - al sinds kind al - en houd ik van schrijven (weer eens wat anders dan een dagboek). 

Het laatste zetje kreeg ik toen wij begin 2017 naar Drenthe verhuisden, op zoek naar meer groen, rust én natuurlijk een grotere tuin met plaats voor een moestuin. Hierdoor kreeg ik nog meer inspiratie, plezier (en ook frustratie) in bloggen. Ik struin elke dag door de tuin om foto's te maken voor Tuinstukjes en schrijf over al het moois en ook lelijks dat ik er tegen kom en ontdek. Van de pioenroos, die net vandaag open is gegaan tot de verrotte pruimen die als 'mummies' in de boom hangen. 

Ik ben puur amateur maar leerde best veel van mijn vader (hij studeerde Plantenziekten), van mede-tuiniers of gewoon uit ervaring (vaak door iets helemaal fout te doen). Ook zoek ik graag dingen uit via 't internet of in tuinboeken. Ooit was ik tuinvrijwilliger in een kasteeltuin, maar jammer genoeg moest ik ook hiermee stoppen. De opleiding voor tuinontwerper kon ik niet voltooien. Toch heeft het me wat opgeleverd; ik kijk nu anders naar de tuin en naar tuinen, kan ze nu zelf ontwerpen en heb meer soortenkennis gekregen. 

 

Sinds oktober 2019 heb ik een tuincolumn in het Dagblad van het Noorden, 'Sylvia's tuindagboek'. Het verschijnt ongeveer elke maand. Ook schrijf ik regelmatig over mijn tuin in onze Dorpskrant. Ik hoop, net als mijn moeder, tot ver in de 80 in de tuin bezig te zijn en zit vol ideeën en (tuin)plannen; jullie kunnen er allemaal van meegenieten op Tuinstukjes!