Bollen Top 7

Het is bollentijd! Ik ben een eeuwige twijfelaar, maar kan op plantengebied makkelijk beslissingen nemen. Zo weet ik precies welke bollen ik dit jaar wil hebben. Hier is mijn bollen Top 7:

1. Daslook (Allium ursinum); er staat gelukkig al wat daslook (Allium ursinum) in onze tuin - zie foto. Daslook is familie van de ui en knoflook; je kunt het vaak eerder ruiken dan zien. Als daslook zich thuis voelt vormt het grote plekken die in het voorjaar één groot wit tapijt vormen. Het bloeit van april tot juni, als de bomen nog niet 't blad zitten. Halfschaduw, humusrijke, iets vochtige grond. Eetbaar; snipper eens wat verse daslook door de sla.

2. Kievitsbloem (Fritillaria meleagris); ze staan van nature in natte graslanden en bloeien in april - mei. De bloemen zijn net kunstwerkjes met hun paars - of crême wit - geblokte bloemblaadjes. Voor 'n plekje met (ochtend)zon en vochtige grond. Gehele plant is giftig, vooral de bol.

3. Fritillaria michailovskyi; de kleinere variant van de gewone kievitsbloem, de meleagris, maar zonder blokjes. Heel fraai. Halfschaduw, normale grond. Giftig.

4. Sneeuwklokje (Galanthus nivalus spp.); een van de eerste bloemen in het vroege voorjaar. Zo hoopvol! Plant ze onder bomen of struiken; het worden er elk jaar meer. Humusrijke, iets vochtige grond. Wist je dat ook het sneeuwklokje giftig is?

5. Botanische krokus (Crocus tommasinianus.); botanische- of wilde crocussen hebben kleinere bloemen dan de 'gewone' - grootbloemige - crocus en mooie, fijne bloemblaadjes. Ze bloeien eerder. Ik poot ze in het grasveld (zonnig) onder de appelboom. Ze verwilderen gemakkelijk. Loof helemaal laten afsterven voor je gaat grasmaaien! Giftige plant.

6. Oosterse sterhyacint (Scilla siberica); voorjaarsbloeier met prachtig felblauw gekleurde bloemen waar bijen en hommels gek op zijn. Scilla is ook geschikt voor de verwildering, bijvoorbeeld onder bomen. Giftig.

7. Bosanemoon (Anemone nemorosa); last but not least. Bosanemonen vind ik een van de mooiste wilde planten. Inheems. Ze staan van oudsher in oude loofbossen en aan bosranden en bloeien in mei. Bosanemonen doen het niet zonder meer goed in de tuin, ze hebben behoefte aan een flinke laag goed verteerde bladaarde. Halfschaduw tot schaduw. Zwak giftig; het sap van de bosanemoon kan huidirritatie veroorzaken.