Toon me uw tuin en ik vertel wie u bent...

Wat vinden jullie van deze uitspraak? Als ik voor het eerst bij iemand thuis ben werp ik altijd een snelle blik in zijn of haar tuin. Een tuin, zo vind ik, zegt namelijk veel over een persoon. Het heeft jaren geduurd voor ik tevreden was met onze vorige tuin. Ik heb er heel wat aan gesleuteld. Alles wat er in of omheen staat heb ik zelf uitgezocht, geplant, bedacht, gemaakt of laten maken (in 't geval van de schuttingen). Kortom: heel mijn ziel en zaligheid lag in de tuin. En toen gingen we verhuizen....en moest ik alles achter laten. Eh, bijna alles, want natuurlijk zette ik zoveel mogelijk favoriete planten over in potten en emmers en de hele mikmak verhuisde mee naar de nieuwe tuin. Daar - hier inmiddels - ben ik weer overnieuw begonnen. Als je mijn tuin nu zou zien zou je zeggen dat ik een slap aftreksel ben van de vorige eigenaar. Dat klinkt niet zo aantrekkelijk...maar moet je eens zien over een paar jaar: dan kun je aan de tuin zien wie ik ben, echt! (De foto is genomen in onze oude tuin in Wageningen, voorjaar 2016.)