Hazelnootboorder

Het regent hazelnoten op het terras! De rijpe noten vallen uit grote hazelaar van de buren, die vlakbij ons terras groeit. Een teken dat de zomer voorbij is. Gelukkig zag ik bij het oprapen al dat de hazelnoten geen gaatjes hebben, in tegenstelling tot de hazelnoten uit onze vorige tuin. De gaatjes zijn het werk van de hazelnootboorder (Curculio nucum), een kleine bruine kever met een lange snuit. Vrouwtjes hebben een legboor en leggen hun eitjes in de nog onrijpe, zachte hazelnoot. Als de larven uitkomen eten ze de hazelnoot helemaal op. Ze boren vervolgens een gaatje in de harde hazelnootschaal om eruit te komen. Op de grond gekomen verpopt de larve zich tot een kever. Hazelnootboorders kunnen een ernstige plaag vormen en de hele oogst verpesten. Hier tot nu toe geen gaatjes!