Spaanse margriet

Het is mistig. De tuin ziet er nat en druilerig uit. De pot met de Spaanse margriet (Osteospermum ecklonis) ligt naast de tafel op de grond. Ik zet de plant weer terug op z'n plek en zie dat de bloemen vol water zitten. Het lijkt wel of ze huilen, dikke tranen. Geef ze eens ongelijk; de plant sterft hier in Nederland na de bloei af, lot van de eenjarigen. Alhoewel... eigenlijk zijn Spaanse margrieten helemaal geen eenjarigen. Het zijn vaste planten! Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en hebben niks met Spanje te maken. In Zuid-Afrika zijn zijn ze bekend onder verschillende namen: jakkalsbos, sondagsrivier madeliefie, vanstadensrivier madeliefie en veldster. Het zijn halfheesters. Daar, in de volle zon op droge grond, kunnen ze wel een meter hoog worden. Hier gaan ze dood. Je kunt ze in het najaar wel stekken of de plant flink terug snoeien en binnen laten overwinteren.