Frambozen

Sinds we hier wonen ben ik erachter dat je twee soorten frambozen hebt: zomerframbozen en herfstframbozen. Een zomerframboos is in de zomer rijp (oogst in juni-juli) en een herfstframboos pas in de herfst (oogst augustus-oktober). Herfstframbozen moet je na de oogst - in de herfst - snoeien, tot zon'n 10 cm boven de grond. Nieuwe scheuten hoef je niet uit te dunnen.

Zomerframbozen vergen meer onderhoud. Bij zomerframbozen moet je na de oogst alléén de oude takken - dus takken die de zomer ervoor vruchten droegen - tot vlak boven de grond weghalen. Nieuwe, jonge twijgen laten staan (8-10 stengels aanhouden) en aanbinden door de toppen van de stengels om te buigen. Ook takken die te ver van de plant staan weghalen. In februari de toppen van de nieuwe scheuten afsnoeien, zodat de plant meer gaat vertakken en beter vrucht draagt.

Wij hebben herfstframbozen; kijk maar! Ze zijn nu rijp. Twijfel je welk soort frambozen je hebt? Herfstframbozen dragen vrucht in een tros aan het eind van de tak. Zomerframbozen groeien aan zijscheuten van de hoofdtak.