Herfstasters

De eenjarigen op het tafeltje bij de garage zagen er zo zielig uit dat ik ze wegbracht naar de composthoop. Om de kale plek wat op te vullen kocht ik deze kleine paarse herfstasters (Aster dumosus ssp.). Ze bloeien maar door en het paarst knalt de tafel af, zo vrolijk! Van herfstasters kun je lang genieten, soms wel tot in november. Ik plant ze na de bloei uit in de tuin, voor volgend jaar.

Er bestaan verschillende soorten asters in allerlei kleuren en afmetingen en het zijn makkelijke planten. Minder schreeuwerig paars voor in de border is bijvoorbeeld de Aster ageratoidus 'Stardust'. Deze wordt zo'n 50-70cm hoog en breed en doet het bijna overal, in de zon of in de halfschaduw (niet te nat). Bloeit vanaf september tot in november met lichtpaarse bloemen, die wat weghebben van madeliefjes. Zeer aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Mooi in combinatie met Sedem spectabile 'Herbstfreude' of met Persicaria amplexicaulis. Afgestorven stengels in het voorjaar afknippen.