Krentenboompje

October 1, 2017

Wie houdt er nou niet van het krentenboompje (Amelanchier lamarckii)? Van 'n Amelanchier heb je het hele jaar plezier. In april/mei verschijnen sierlijke, hangende trosjes met witte bloemen. Vrijwel gelijktijdig loopt het blad prachtig roodbruin uit. Later wordt het groen. Na de bloei verschijnen de 'krenten', kleine, blauwzwarte bessen waar de vogels dol op zijn. In de herfst, tenslotte, steelt het krentenboompje nog een keer de show met haar oranjerode herfstkleuren. 

Onze krentenboompjes beginnen al aardig te verkleuren, vooral deze (zie foto), die op de meest zonnige plek van allemaal staat. De kleine boom/heester is zeer winterhard, niet kieskeurig wat betreft de grond (bij voorkeur iets zuur) en je hebt er geen onderhoud aan. 

Uit mijn jarenlange krentenboom-in-de-tuin ervaring kan ik één nadeel noemen: soms, vooral als de zomer ervoor droog was, verliest de krentenboom vroegtijdig haar (herfst)blad, zodat je maar heel kort van de mooie kleuren kunt genieten... Maar, zoals Johan Cruijff sprak: "Ieder nadeel heb zijn voordeel". Een Amelanchier heeft een losse takkenstructuur waar je mooi doorheen kunt kijken!

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload