Waarom de muggen dansen

Het is dierendag. Voor grote en kleine dieren... In het licht van de avondzon dansen de muggen in een grote zwerm boven de struiken en bomen (dit is slechts een klein stukje van de zwerm). De dans van de muggen valt vooral in de winter op, als er maar weinig insecten zijn. Maar eigenlijk wordt er het hele jaar door gedanst. In de winter dansen de wintermuggen, vanaf het voorjaar de dansmuggen en de ons zo bekende gewone steekmuggen dansen in de zomer. Het zijn de mannetjes, die in groepen ritmische bewegingen maken. Ze zijn op zoek naar een vrouwtje en scheiden al dansend feromonen af, een geurstof die vrouwtjes erg aantrekkelijk vinden. De muggendans is een paringsritueel. Zou een mug in z'n eentje dansen, dan maakt hij weinig kans om een vrouwtje te lokken. Zijn geurstoffen zijn niet intens genoeg. Maar de gecombineerde geur van een zwerm mannetjes trekt massaal vrouwtjes aan, ze mengen zich in het gezelschap, kiezen een partner en gaan paren. Dat doen ze overigens in de lucht.

Wintermuggen leven niet lang. Na het paren leggen ze eitjes en gaan ze al weer dood. Ze geven nauwelijks overlast. Mannetjesmuggen steken niet; ze hebben geen bloed nodig en nemen genoegen met de nectar van bloemen. Alleen vrouwelijke muggen steken omdat zij eiwitten uit bloed nodig hebben voor de ontwikkeling van hun eitjes.