10 Bloembollen voor in het gras

We hebben al krokusjes in 't grasveld en ik ga voor uitbreiding zorgen (boerenkrokussen - Crocus tomassinianus). Bolletjes in het gazon geven de tuin net even wat extra's; wat is mooier als aankondiging van de lente dan gras vol fleurige bloemen? Niet alle tuinen kunnen het hebben. In een nette tuin met een strak gazon, bijvoorbeeld, is dit geen goed idee. En, niet alle bollen kunnen in het gras. In aanmerking komen vroeg bloeiende soorten die weinig concurrentie van het gras ondervinden:

1) sneeuwklokjes (Galanthus elwesii of Galanthus nivalis);

2) krokusjes (Crocus tomassinianus - boerenkrokus - of de Crocus biflorus 'Blue Pearl' - bloem is wit met blauw met gele basis en oranje stamper - of Crocus chrysanthus 'Cream beauty' - crémekleurige bloem met oranje stempels);

3) narcissen (Narcissus cyclamineus 'February Gold' of Narcissus pseudonarcissus - wilde narcis);

4) winterakonieten (Eranthis hyemalis) - in kort gras;

5) sterhyacintjes (Scilla sibirica);

6) blauwe druifjes (Muscari armeniacum of Muscari neglectum);

7) bosanemoontjes (Anemone nemorosa);

8) hondstand (Erithronium dens-canis);

9) lenteklokjes (Leucojum vernum);

10) kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) in vochtig gras.

Plant, voor het mooiste effect, flinke aantallen bolletjes. Kies niet te veel soorten, want een te groot kleurenpalet oogt onrustig. Voor een natuurlijk effect strooi je de bollen uit over het gras en plant ze daar waar ze terecht komen. Het kan ook anders: maak met je schep een H-vormige opening in het gras. Til de graszode op, maak de grond luchtig met een hark en plant de bollen. Bedek de bollen opnieuw met de graszode en druk goed aan.

Je kunt het gras pas maaien als het loof van de bolgewassen helemaal is vergeeld en afgestorven, want via het loof slaan de bolletjes reserves op om het volgende jaar weer te kunnen bloeien.