It's all in the name

Het purper zenegroen (Ajuga reptans 'Atropurpurea') breidt zich fors uit met z'n bovengrondse uitlopers. It's all in the name: reptans betekent kruipend en zene betekent altijd, geheel. Het staat op'n beetje vochtige plek in de tuin en daar houdt het van. Purper zenegroen is de bruin paarse variëteit van het gewone zenegroen (Ajuga reptans), een bodembedekkende vaste plant. Het is een nectarplant voor bijen en vlinders en één van de waardplanten van de Zenegroenbladroller (Endothenia ustulana), een klein, bruin gevlekt nachtvlindertje. In de winter blijft het blad purpergroen en het bloeit in mei-juni met blauwe bloemetjes. Standplaats: zonnig, lichte schaduw wordt verdragen. Alle zenegroen soorten kun je makkelijk vermeerderen door de zijscheuten met wortels los te knippen van de hoofdplant en deze opnieuw te planten of op te potten. Doe dit in nu, in het najaar (september-december), of in het voorjaar (april-juni).