Kardinaalsmuts

October 9, 2017

Er staan een aantal kardinaalsmutsen (Euonymus europaeus) in de tuin en sommige hebben vruchten. Hoe verzint de natuur het, zo'n vorm en die kleuren: donker roze met fel oranje. Kardinaalsmuts is een geslacht van ongeveer 170 tot 180 soorten uit de kardinaalsmutsfamilie (Celastraceae), de een nog mooier dan de andere. Als de vier- of vijfhokkige doosvrucht opent komen de oranje zaden tevoorschijn. Vogels zijn dol op de prachtige bessen maar voor ons zijn de zaden giftig. Het blad verkleurt roze rood in de herfst.

In iedere normale tuingrond op een zonnige plek of in de halfschaduw doet de kardinaalsmuts het prima (hoogte van Euonymus europaeus: 400-500cm). 

Een goede selectie van de Euonymus europaeus is 'Red Cascade'. Deze heeft overhangende takken en veel helderroze vruchten. De Euonymus alatus is kleiner (160-180 cm) en de vorm van de struik is ronder met een schitterende rozerode herfstkleur! Een goed variëteit is de 'Compactus'. Zoals de naam al zegt is deze compacter en in alles kleiner dan de inheemse soort. De vruchten zijn geel- tot oranjerood. Minder geschikt voor kleigrond.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload