Vijveronderhoud in de herfst

Ook in onze minivijver is het herfst! Dwarrelende herfstblaadjes waaien het water in en zakken na 'n tijdje naar de bodem, waar ze wegrotten en na verloop van tijd een dikke laag vormen. Deze sliblaag maakt het vijverwater heel voedselrijk, waardoor er zweefalg in de vijver ontstaat. Ook de moerasplanten in de vijver, sterven af; alleen de wortels overleven de winter. Vijveronderhoud is belangrijk. De basis voor een mooie vijver in de zomer leg je namelijk al in de herfst! Dit is wat je moet doen:

1.) Met 'n schepnetje blad uit het water verwijderen. Liefst elke dag even. Of span een net over je vijver. Zo’n net voorkomt bladinval en beschermt in de winter de vijver en de vissen tegen reigers;

2.) Rottend blad en slib op de bodem weghalen. Eventueel met een stuk oude panty over het schepnet heen;

3.) Oeverplanten/moerasplanten/drijfplanten laten afsterven en afknippen. Dit kan je ook in het vroege voorjaar (februari-maart) doen;

4.) Zuurstofplanten zo nodig uitdunnen;

5.) Waterlelies eventueel iets lager in de vijver zetten zodat ze niet kunnen bevriezen. Volledig afgestorven plantendelen verwijderen;

6.) Vissen minder voer geven zolang ze komen eten. Als de watertemperatuur onder de 10 à 12 graden C zakt stoppen met voeren;

7.) Voorkom draadalg in de vijver of pak nu draadalg aan. (Algen komen van nature voor in elk water, dus ook in de vijver. Maar we willen ze liever niet in de vijver hebben want het is geen mooi gezicht en ze kunnen uiteindelijk andere planten overwoekeren.) Omdat draadalgen in het najaar langer doorgroeien dan waterplanten is dit de tijd voor aktie. Verwijder draadalgen door de groene slierten op een stokje te draaien. Dat gaat heel goed!

8.) Houd de vijver ijsvrij; er mag best ijs op de vijver liggen, het openhouden van een flink gat is voldoende. Kwalijke gassen kunnen zo ontsnappen. Er bestaan speciale ijsvrijhouders, die in allerlei soorten verkrijgbaar zijn. Ze zijn met weinig moeite en geld ook zelf te maken.

Zie bijvoorbeeld deze site: http://www.schonevijver.nl/contents/nl/d132_dhz-ijsvrijhouder.html). Een bundel lang stro of riet aan de zijkant van de vijver leggen, zodat deze ruim boven het water uitsteekt en tot tenminste 75cm diepte komt werkt ook. Het water in de bundel stro of riet zal niet bevriezen en uitwisseling van gassen blijft mogelijk.