Opruimen en aftappen

Tuinmeubelen, gieters, tuinslang...bloempotten. Het is tijd om ze op te bergen in de schuur, als je die tenminste hebt (of nog de ruimte hebt in de schuur). Blijft de houten tuinbank of tuintafel buiten in de border of op het gras staan? Leg onder elke poot een tegel; dat is stabieler en het hout blijft langer goed.

Leeg de gieters en zet ze op hun kop weg. Zet ook plantenpotten ondersteboven als ze buiten blijven deze winter. Verzamel plantensteunen en ruim ze op; een stuk plastic regenpijp is ideaal om ze in te bewaren.

Laat de tuinslang leeglopen, rol hem op en berg hem weg in de schuur of tuinkast. De verbindings- en opzetstukken kun je schoon krijgen door ze een nacht in water met azijn te leggen. Tot slot: sluit niet alleen de buitenkraan af maar vergeet ook niet om 'm af te tappen. Dat scheelt een hoop ellende in het voorjaar, ik spreek uit ervaring...