Amberboom

Amberbomen zijn in; het lijkt wel alsof iedereen er minstens eentje in zijn of haar tuin heeft staan. Ik ken zelfs een straat waar de gemeente de zieke kastanjebomen heeft vervangen voor amberbomen - al heet de laan nog steeds 'Kastanjelaan'. De amberboom heeft dan ook veel te bieden; alleen al om zijn spectaculaire herfstkleuren is het een gewilde boom. Ik wilde er altijd al eentje hebben en aangezien het najaar de beste tijd is om bomen te planten heb ik er een aangeschaft. Mijn amberboom is de gewone amberboom (Liquidambar styraciflua) en hij is zeer winterhard. Na een jaar of tien is de hoogte zo'n 6m (maximale hoogte 10-15m). Binnenkort ga ik 'm planten, op de plek van de pruimenboom bij de beukenhaag. Eerst maar eens de stronken van de pruimenboom uitgraven en weghakken. Dat wordt nog een hele klus.