Gekleurde wintertakken

De blaadjes van de witte kornoelje (Cornus alba 'Sibirica') beginnen nu ook te verkleuren; ze combineren mooi met de rode takken. Er bestaan ruim zestig soorten van de kornoelje, waarbij de grootste verschillen zitten in de kleur van de takken en de bloemen. De takken zijn duurzaam en stevig. Ötzi, de oudste menselijke mummie ooit gevonden in het Ötztal uit de periode 3000 jaar voor Christus, had pijlen bij zich gemaakt van kornoeljetakken! Cornus alba 'Kesselringii’ heeft purperrode takken en de rode kornoelje (Cornus sanguinea 'Winter Beauty') heeft wintertakken die onderaan oranjegeel, daarboven roze en aan de einden bloedrood zijn. De blaadjes zijn goudgeel in de herfst. Vind je rood te opvallend? De Canadese of gele kornoelje (Cornus sericea) heeft geelgroene takken. De 'Flaviramea' is een mooie variëteit met bijna gele twijgen. Hoe dichter bij de grond, hoe groener. Mooi in combinatie met grassen als ondergroei en met andere kornoeljes, als je daar de ruimte voor hebt. Standplaats: zon of halfschaduw. De kleuren van de takken zijn het best zichtbaar op het eenjarige hout. Snoei aan het einde van de winter de twijgen sterk terug of haal een derde van de oude takken weg.