Oost-Indische kers kappertjes

October 21, 2017

De Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is nog steeds aan het bloeien in de moestuin. Alleen al voor de sier wil ik ze volgend jaar beslist wéér in de moestuin hebben. Zaden oogsten gaat heel gemakkelijk, het is een kwestie van oprapen. Na een week goed drogen kun je ze bewaren. In april kunnen ze weer de grond in.

Wist je dat je van de zaden van de Oost Indische kers heel gemakkelijk kappertjes kunt maken? Ik heb dat nog nooit gedaan maar ga het zeker doen. Je plukt hiervoor de groene, onrijpe Oost-Indische kers zaden en maakt ze in, ze worden ook wel 'armeluis kappertjes' genoemd. Wat je nodig hebt voor het basisrecept:

 

1 kopje groene, vers geplukte Oost-Indische kers zaden;

1 kopje witte wijn azijn;

1 theelepel zout (of meer als je dat lekker vind);

5-8 peperkorrels, 'n beetje geplet;

 

Was de zaadjes en laat ze goed drogen tussen keukenpapier.

Stop de ze in een weckpot.

Breng de azijn met het zout en de peperkorrels aan de kook en giet alles uit over de zaadjes.

Sluit de weckpot, laat 'm afkoelen en zet 'm in de ijskast. Na drie maanden zijn de Oost-Indische kers kappertjes klaar. Lekker in een salade of een in een groente- of visschotel.

Je kunt je eigen 'kruidenmengsel' maken door bijvoorbeeld een teentje geplette knoflook, 'n laurierblaadje, enkele jeneverbessen, kruidnagels of wat tijm takjes in de azijn te doen.  

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload