Druivenrank

Oktober wordt ook wel de wijnmaand genoemd, die in deze maand volop aan de gang is. Heb jij druiven in de tuin staan? In bijna iedere tuin is wel een zonnig plekje te vinden waar je een druivenrank kunt planten. Een beschutte plek tegen een zuidmuur is ideaal, maar een schutting of pergola gaat ook prima. Plant niet te dicht bij de muur of schutting; houd zo'n 30cm afstand (10cm tot de pergola paal). Snoeien - meerdere keren per jaar - is belangrijk voor een goede druivenoogst. Doe je dat goed, dan is de druif een gemakkelijke plant die verder nauwelijks nog aandacht nodig heeft. Niet alle druivenrassen zijn geschikt voor ons klimaat omdat het groeiseizoen bij ons in Nederland en België relatief kort. Snel afrijpende rassen komen in aanmerking en daar zijn er heel veel van, met blauwe, witte en rode druiven. Er bestaan ook pitloze rassen. Kies bij voorkeur een ziekteresistent ras, bijvoorbeeld Vitis 'Poloske Muskat' (groene druif) of de Vitis 'Muscat Blue' (blauwzwarte druif). Wil je zelf wijn maken van je druiven? Er zijn goede wijnrassen verkrijgbaar, zoals Müller Thurgau, een van de oudere rassen (witte druif), of Pinotin, een nieuw, schimmelresistent druivenras (blauwe druif).

Onze druivenrank moet ondersteund worden; het kippenhok, waar hij overheen groeide, hebben we gesloopt. Gelukkig staat hij wel op een zonnig plekje.