Komkommertijd? Komkommerkruid!

Al bij de oude Grieken was bekend dat komkommerkruid (Borage officinalis) een opbeurende werking heeft, verstand en geest verkwikt en ‘mensen gelukkig maakt’. Plinius de Oudere, zoals hij officieel wordt genoemd, was de eerste die planten beschreef in één van zijn boeken - de Naturalis Historia reeks - en noemde de plant Euphrosinum, dat 'gelukkig makend' betekent. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied maar is in meerdere landen van Europa ingeburgerd.

Het komkommerkruid (Borage officinalis) hier in de tuin bloeit nog steeds en dat alleen al werkt behoorlijk opbeurend! Borage of Bernagie, zoals het ook wel heet, is erg makkelijk te kweken en doet het in bijna alle grondsoorten goed. Bijen, maar ook hommels, zijn er gek op. De gehele plant is eetbaar; voeg de paarsblauwe, stervormige bloemen eens toe aan een salade. Succes verzekerd.

Komkommerkruid kun je in zowel in het voorjaar (maart-april) als in het najaar zaaien (september-oktober), op een zonnige plek of in de halfschaduw. De plant zaait zichzelf uit en bloeit door totdat de eerste vorst invalt. De plant wordt zo'n 60-90cm hoog en heeft soms ondersteuning nodig.