In de ban van varens

Ik ben in de ban van varens. Varens hebben iets mysterieus over zich en hebben een rustgevend, kalmerend effect. Ze verfraaien de meest moeilijke schaduwplekjes in de tuin en veel soorten zijn zelfs wintergroen. De huidige varens - wereldwijd zo'n 12.000 soorten, waarvan er 200 voorkomen in Midden-Europa - zijn slechts een bescheiden overblijfsel van het grote aantal soorten dat ooit heeft bestaan.

In Nederland komen 64 soorten varens voor en er komen er steeds meer bij uit zuidelijke streken, omdat het klimaat veranderd. Onlangs werd de 64e ontdekt, de Noordse streepvaren (Asplenium septentrionale), die nog officieel moet worden vastgelegd en gepubliceerd. Ook ontstaan er nieuwe groeiplekken, bijvoorbeeld in rioolputten en op spoorwegviaducten en uitheemse varens, die hier eigenlijk niet thuishoren, weten zich ook buiten tuinen van varenliefhebbers te handhaven.

De meeste mensen denken dat varens uitsluitend in een vochtige omgeving kunnen groeien maar dat is beslist niet zo. In de natuur zie je vaak soorten op oude muren en muurspleten, zoals bijvoorbeeld de steenbreekvaren (Asplenium trichomanes) en de mannetjesvaren (Dryopteris filix-mas). Hier is en komt nauwelijks water; ze moeten dus goed tegen droogte kunnen. Op zulke plekken blijven varens wel bescheiden in omvang en hoogte. Op vochtig tot natte plaatsen, waar veel varens groeien, staan ze meestal op plaatsen waar het water water gemakkelijk weg kan en daar kunnen ze uitgroeien tot indrukwekkende exemplaren van tot wel 2m hoog en breed.

Wil je meer lezen over varens? Op de site van de Nederlandse Varenvereniging kun je van alles vinden, onder meer prachtige foto's en slideshows. Bijvoorbeeld 'Varens in Beeld' - Slideshow varenmix (compleet met de juiste benaming): http://www.nederlandse-varenvereniging.nl/overvarens/varensnederland.htm