Paarse hortensia's en pH-waarde

De hortensia (Hydrangea macrophylla spp.) in de achtertuin wordt paars! Dat heeft alles te maken met de zuurtegraad (pH-waarde) van de grond. Die zuurtegraad geeft men aan met een pH-getal dat tussen 0 en 14 ligt; pH 7 is neutraal. Lagere waarden geven een zuur milieu aan, hogere waarden een basisch milieu. Wie blauwe bloemen wil hebben voegt roestige spijkers, aluin of 'Hortensia blauw' aan de grond toe - in augustus of september - en zorgt dat de grond een zuurgraad heeft met een pH getal tussen de 4,4 en 5,5.

Met een pH-bodemtest kan je de zuurtegraad zeer nauwkeurig meten. Door vermenging van grond met een tabletje en gedestilleerd water, ontstaat binnen enkele minuten een vergelijkbare kleur met de kleuren op de verpakking. In de bijsluiter kun je vervolgens precies aflezen hoe zuur de grond is en hoeveel kalk per m2 nodig is om de juiste pH-waarde - zuurtegraad - te bereiken.

Grond met een pH van 5,5 tot 6,5 geeft paarse hortensia bloemen en een pH tussen 6,6 en 7,2 geeft roze hortensia bloemen. Ik doe helemaal niks met de grond want ik houd wel van paars!