IJzerhard: tweejarige of vaste plant?

Ik dacht altijd dat IJzerhard (Verbena bonariensis) eenjarig was en afstierf in de winter. Dat klopt niet: het is een tweejarige plant die heel vaak eenjarig wordt gekweekt, zo vind ik op 't internet. En, als de plant goede winterbescherming krijgt, bijvoorbeeld door de voet van de plant met stro af te dekken, kan hij onze winters gewoon overleven. Op andere websites daarentegen, lees ik weer dat Verbena bonariensis een vaste plant is. De meningen zijn verdeeld.

IJzerhard zaait zich makkelijk uit, zodat er in het voorjaar meestal wel zaailingen opkomen die kunnen uitgroeien tot planten van wel 1 tot 1,5m hoog. De plant bloeit van juni tot soms wel in november, zoals de foto bewijst, met violet paarse bloemschermen. Het is een van de beste vlinderplanten! Omdat de plant zo ijl en transparant is kan hij zelfs vooraan in de border staan.

De luchtige bloeiwijze combineert met bijna alles: siergrassen als lampepoetsersgras (Pennisetum) en vedergras (Stipa), montbretia (Crocosmia), rode zonnehoed (Echinacea), zonnekruid (bijvoorbeeld Helenium 'Moerheim Beauty'), asters, enz. Aangeplant in grote groepen komt de plant toch wel het mooiste uit - je moet er maar de ruimte voor hebben. Zet Verbena bonariensis in ieder geval op een zonnige plek in de tuin, liefst in iets vochtige, humusrijke en waterdoorlatende grond.