Struikklimop

Op zoek naar een mooie wintergroene plant? Denk eens aan struikklimop, bijvoorbeeld Hedera hibernica 'Arbori Compact' (er zijn veel verschillende soorten). Struikklimop is eigenlijk niets anders dan gewortelde zijtakken van oude, gewone klimopplanten met anders gevormd blad. De heester klimt niet maar is laag, compact en groenblijvend met glanzend, hartvormig blad en bolvormige, geelgroene bloemen (september-november). De bloemen trekken veel bijen aan en na de bloei verschijnen er zwarte bessen die er tot in maart aan blijven zitten. De bladeren en vruchten van klimop zijn voor de mens giftig. Zon tot halfschaduw; licht vochtige, humusrijke grond. De 'Arbori Compact' variant van de struikklimop wordt tot 40-50 cm hoog

en is te gebruiken in de border of als haag, maar ook in een potten op het terras. Bij ons staat hij in een bloembak. Zet 'm wel op een beschutte plek want bij erg strenge winters heeft hij vorstbescherming nodig.