Toverhazelaar

In onze vorige tuin had ik een toverhazelaar met oranjebruine bloemen (Hamamelis x intermedia 'Jelena') en o, wat miste ik 'm... De 'Jelena heeft namelijk niet alleen prachtig gekleurde bloemen - in de winter; december- januari - maar ook een schitterende oranjerode herfstkleur. Toen ik een paar dagen geleden in onze vorige woonplaats was, ben ik naar het tuincentrum gereden en heb ik een toverhazelaar gekocht. Een 'Jelena'!

Een Hamamelis doet het goed in lichte schaduw van bomen en houdt van een koel en vochtig klimaat. Het is een naaktbloeier; hij bloeit voordat de bladeren verschijnen met smalle, bloemblaadjes. De bloemen zijn soms ook nog licht geurend. Niet snoeien! Dat is niet goed en ook helemaal niet nodig, want de struik heeft van zichzelf een mooie opgaande, vaasvormige groeiwijze.

Nu alleen nog ruimte maken in de tuin; de 'Jelena' variëteit wordt gemakkelijk 3m hoog en breed.