Teunisbloem

De gewone of middelste teunisbloem (Oenothera biennis) is een tweejarige plant die wel 1,5m hoog kan worden. In België en Nederland komen vier soorten en één hybride voor: de grote-, middelste-, kleine- en duinteunisbloem. Oorspronkelijk komen ze uit Mexico en Midden Amerika.

Sommige exemplaren kunnen in één seizoen de cyclus van kiem tot zaadzetting doorlopen, andere exemplaren brengen één of twee jaar door als rozet (zie foto) met 'n dikke penwortel en maken daarna pas een bloemstengel. Na de bloei en zaadzetting sterft de plant af. De volksnamen zeggen het al: nachtkaars, nachtkeers, nachtpitjes, leliën-van-een-nacht en vierentwintiguursbloem - de bloemen openen zich tegen de schemer. Met een beetje geluk kun je ze in de (na)middag zien opengaan, dat doen ze in een recordtempo! De haast fluorescerend gele bloemen verspreiden in de avond en nacht een heerlijke geur waar veel nachtvlinders op afkomen. De plant bloeit van eind juni tot midden november. De olie uit de zaden van teunisbloem kent vele medicinale toepassingen. Zo zou teunisbloemolie helpen bij klachten als de menopauze, reuma, eczeem, allergieën, geïrriteerdheid en katers.