Fruit voor de vogels

Ben je op zoek naar een kleine boom voor in je tuin? Houd je van vogels? Denk eens aan een sierappel. Lijsterachtigen (Turdidae), zoals merel, lijster, koperwiek, kramsvogel en beflijster zijn dol op bessen, kersen en ander fruit zoals sierappeltjes (Malus spp.). De appeltjes blijven mooi tot de vorst invalt. Als er straks, in de winter, weinig voedsel voor vogels te vinden is vormen ze een soort van vogelvoedselbank. Sierappels worden gekweekt vanwege hun mooie kleur; ze smaken alleen lekker voor vogels!

De rode sierappel (Malus 'Evereste', zie foto) krijgt in april-mei witte bloemen. Hoogte na 10 jaar: 6m. Zeer winterhard en ziekteresistent. Standplaats: zonnig. Malus 'Red Sentinel' heeft wit tot lichtroze bloemen en ook mooie, rode appeltjes. Hoogte uiteindelijk 5-6m. Standplaats: zonnig.

Een sierappel met gele vruchten is Malus 'Golden Hornet'. Bloeit met roze bloemen in mei. Hoogte na 10 jaar: 5-6m. Standplaats: zonnig. Ziekteresistent. Sierappels hoef je nauwelijks te snoeien; wel gekruiste takken weghalen.