Bladval

Het is nog niet voorbij met de bladval. Toch neemt deze meestal na half november weer af. De timing van bladval houdt verband met (lagere) temperatuur, daglengte, boomsoort en standplaats (lichtintensiteit). Eiken, beuken, haagbeuken, elzen en wilgen wachten het langste met het laten vallen van hun blaadjes.
Loofbomen doen aan bladval om zichzelf te beschermen tegen uitdrogen. Bomen nemen met hun wortels voedingstoffen en water op uit de grond en verdampen water via de huidmondjes in de bladeren. Zo blijft de sapstroom op gang. In de herfst en winter nemen de wortels bijna geen water op omdat dit lastiger is vanwege de lagere temperaturen: de sapstroom staat bijna stil. Als de boom door zou gaan met verdampen zou hij uitdrogen en doodgaan omdat de verdamping groter is dan de wateropname.
Naaldbomen, die van nature in het hoge noorden of hoog in de bergen voorkomen, zijn aangepast om kou te overleven. Om zo weinig mogelijk water te verliezen door verdamping hebben ze geen bladeren maar naalden. Deze zijn kleiner van oppervlak, hebben een dikke waslaag en de huidmondjes liggen verzonken aan de onderkant van de naalden. Een andere bijzondere aanpassing van naaldbomen is de sapstroom: deze gaat via holtes buiten de cellen omen niet van cel naar cel. Als het sap bevriest - en uitzet - vriezen de cellen niet stuk.
Er zijn ook naaldbomen die aan bladval doen en hun naalden laten vallen: lariks (Larix decidua), moerascipres (Taxodium distichum) en Japanse notenboom (Ginkgo biloba).