Novemberbloemen

Er staan niet veel bloemen in onze tuin die nu, in november nog bloemen hebben. Ze zijn gemakkelijk op twee handen te tellen: het komkommerkruid (Borago officinalis), de winterviolen in potten; de Oost-Indische kers, een verdwaald herfstastertje en het driekleurig viooltje (Viola tricolor) doen hun best in de moestuin, enkele schijnpapavers (Meconopsis cambrica) zorgen, verspreid over de tuin, voor een oranje of geel verrassingseffect. De klimroos bij de achterdeur (Rosa 'Zéphirine Drouhin') heeft een magere nabloei en de hemelsleutel (Sedum 'Herbstfreude), tot slot, steelt de show.

Vetkruid of hemelsleutel zorgt voor kleur en warmte in de border als de meeste andere bloemen over hun hoogtepunt heen zijn. De bloemhoofdjes, eerst roze, zijn nu rozerood verkleurd. Je kunt de hemelsleutel eenvoudig vermeerderen door ze in het najaar te scheuren. Graaf de plant uit, deel 'm in twee of drie stukken en plant die weer uit. Goed water geven de eerste dagen. Stekken gaat ook met wat geduld: ik knipte in oktober een paar stengels af en zette die in de vijver. Ze hebben nu worteltjes...