Eendenkroos en moerasgas

Achterin de tuin, bij de coniferenhaag, is een metselkuip ingegraven als vijvertje. Het is een inktzwarte poel vol modder en rottende bladeren. Toen ik de vijver vorig jaar leeg schepte omdat ik 'm weg wilde halen, ontdekte ik dat er een kikker woonde die ik in zijn winterslaap had gestoord (..). Wat nu? In het belang van de kikker heb ik de vijver verder met rust gelaten.

Enkele dagen geleden zag ik tot mijn grote verbazing dat het hele wateroppervlak van het vijvertje groen zag van het eendenkroos (Lemna). Hoe kwam dat er zomaar in?

Eendenkroos komt voor in vijvers met heel veel stikstof in het water. Meestal wordt dat veroorzaakt door te veel blad van de bomen en/of poep van bijvoorbeeld eenden. Vaak ligt er een dikke laag modder op de bodem en als die laag te dik wordt (>5cm) ontstaat er moerasgas - methaangas. Moerasgas is het gevolg van natuurlijke vergisting van organisch materiaal. Het is giftig en verstoort allerlei biologische processen. Deze omstandigheden zijn gunstig voor eendenkroos.

Je kunt heel gemakkelijk nagaan of er moerasgas in je vijver zit: steek 'n stok in de modder en kijk wat er gebeurt. Komen er allemaal bellen naar boven borrelen dan zit er moerasgas. Vijver leeghalen, schoonmaken en opnieuw vullen is dan het devies. Dat ga ik ook doen, als de kikker uit zijn winterslaap is.

O, en hoe het eendenkroos in de vijver komt? Hoogstwaarschijnlijk via kikker- of vogelpoten.