La Flor de la Muerte

Van de overbuurman kreeg ik in het voorjaar jaar een zakje Afrikaantjes zaad (Tagetes erecta). Van die grote, gele, die wel 90cm hoog kunnen worden. Goed tegen aaltjes in de moestuin; zolang je er tenminste flink veel van hebt! Ik zaaide het zaad ruim uit maar het kwam nauwelijks op. Er groeiden welgeteld maar drie zaadjes uit tot Afrikanen. Volgens de buurman was het zaad waarschijnlijk te oud.

Ik heb één van de drie planten laten staan om zaad te oogsten...maar ook dit mislukte: het is te nat en de bloemen vergaan vóór ze zaad kunnen vormen tot een slijmerige massa.

Volgend jaar doe ik het anders. Ik koop vers, nieuw zaad en zaai Afrikaantjes voor in een bakje op de vensterbank. Sterafrikaantje (Tagetes tenuifolia) lijken me wel wat. Die komen van nature voor langs rivieroevers van Mexico tot in Colombia. Waarom ze Afrikaantjes genoemd worden komt omdat ze in de 16e eeuw door de Spaanse conquistadores werden meegebracht naar Spanje en Noord-Afrika, waar ze bloeiden in de Moorse tuinen. In Mexico worden ze 'La Flor de la Muerte' (de bloem van de dood) genoemd. Op 1 november worden daar de graven versierd met Afrikaantjes als herinnering aan hun Azteekse voorouders die door de troepen van Cortés werden uitgemoord. De bloem zou zijn ontsproten uit hun bloed.