Zorgwekkend paars

Het blad van sommige hortensia's (Hydrangea macrophylla spp.) in de voortuin is opeens paars geworden. Het ziet er best mooi uit maar zo'n paarse verkleuring is niet normaal en niet goed. Eigenlijk is het ronduit zorgwekkend. De oorzaak is zeer waarschijnlijk een schimmel, Cercospora hydrangeae, die de bladvlekkenziekte veroorzaakt. Cercospora leeft in afgevallen, zieke bladeren. De sporen bereiken de onderste bladeren via opspattend water en verspreiden zich van hieruit verder over de hele plant. De bladvlekkenziekte komt vaak in de nazomer voor, als de temperaturen hoger zijn en de sporen kunnen kiemen; bij droogte kunnen ze niet kiemen.

De bladvlekkenziekte komt vooral bij verschillende hortensia soorten voor, vandaar de naam Cercospora hydrangeae. Soorten die hiervoor gevoelig zijn: Hydrangea arborescens, Hydrangea mycrophylla, Hydrangea paniculata, Hydrangea quercifolia en Hydrangea serrata. De hortensia's gaan er zelden aan dood maar de schimmel verzwakt de plant zodat deze minder groeit en tast de knoppen en de bladeren aan. Uiteindelijk valt het aangetaste blad af en blijven de kale, zieke stengels over. Beslist geen fraai gezicht.

Wat is ertegen te doen? Bij vergevorderde aantasting is er weinig hoop. Als de bladvlekkenziekte nog maar net begonnen is valt het volgende te proberen: ruim de zieke, afgevallen bladeren weg en gooi ze in de kliko (niet op de composthoop). Geef geen water op de plant maar bij de basis en in de ochtend. Dun de planten uit door een derde van de takken vlak boven de grond weg te knippen, zodat er meer licht en lucht bij kan. Dit maakt het kiemen voor schimmelsporen lastiger.

Er bestaat helaas geen ecologisch schimmeldodend middel; je kunt wel voor chemische bestrijding kiezen door de planten met een fungicide te bespuiten. Ik wil dat niet.