Het Buxus pad

Bij uitzondering een stukje met 'n foto die ik niet onze Drentse tuin nam maar in Tintinhull garden - een foto van het Buxus pad. Zo'n pad wilde ik hier ook maken. Dat kwam zo:

Enkele jaren geleden zag ik op de BBC een reportage over Tintinhull House & Garden in Somerset, Engeland. Ik was op slag verliefd. Wat een paradijselijke tuin! En wat vormde de tuin een eenheid met het zandstenen huis. Adembenemend.

Een paar jaar hierna ging mijn diep gekoesterde wens in vervulling: we bezochten Tintinhull House & Garden (nu in bezit van de National Trust). Tintinhull bestaat uit een 17e eeuws landhuis met een niet al te grote, maar werkelijk schitterend aangelegde klassieke tuin, ontworpen door Phyllis Reiss. De tuin is verdeeld in zeven 'tuinkamers' met behulp van strakgeknipte taxushagen en muren die elk een eigen karakter hebben maar toch samen één geheel vormen. Onderdeel van de tuin zijn onder andere: Eagle Court (een binnentuin), Fountain garden (een kleine vijvertuin), Poolgarden (een grote tuin met klassieke, langwerpige vijver), met kleurrijke mixed borders. Verder is zijn er nog een moestuin en een boomgaard en nog een paar andere tuinen. Heel kenmerkend en in het oog springend is het lange, rechte stenen pad, geflankeerd door grote Buxus bollen (Buxus sempervirens). Het pad loopt vanaf het huis recht de tuin in en vormt één grote zichtas. Dit Buxus pad maakte een enorme indruk op mij.

Toen vrienden van ons, die onlangs naar de Betuwe verhuisd waren, vroegen of wij misschien belangstelling hadden voor een stuk of 17 grote Buxus bollen maakte mijn hart een sprongetje! Ik antwoordde onmiddellijk 'ja, graag!' en met het Buxus pad van Tintinhull in mijn hoofd begon ik met opmeten en uitrekenen: ons pad zou op dat van Tintinhull gaan lijken, geflankeerd door de Buxussen.

Het liep allemaal anders, het plan viel in duigen. De vrienden wilden de meeste Buxusbollen toch liever zelf houden maar gaven ons er toch nog drie kado. Met drie Buxusbollen valt er helaas geen pad te flankeren: ze staan nu al weer maanden 'tijdelijk' ingegraven bij het huisje. Te wachten op hun definitieve plek. Maar wáár? In ieder geval niet langs het pad.