Beukenhaag en haagbeuk

De beukenhaag (Fagus sylvatica) heeft een prachtig goudbruine herfstkleur - zie foto. Hierna verdort het blad maar het blijft 's winters aan de takken zitten zodat de haag nooit kaal is. Fagus sylvatica wordt het meeste gebruikt om hagen te maken. Een andere goede haagplant - of beter gezegd haagboom - is de haagbeuk (Carpinus betulus). De haagbeuk krijgt knalgeel blad in de herfst maar verliest al zijn blad in het najaar (In de 'Galerij' van Tuinstukjes vind je bij de 'Herfst' een foto van de haagbeuk als solitaire boom in gele herfstkleur, naast de vliegenzwam). In het voorjaar, daarentegen, komen haagbeuken eerder in blad (zo'n drie weken) dan beuken. Ook groeien ze een stuk sneller. Een ander voordeel van haagbeuken is dat ze beter op nattere grond kunnen groeien.

Van de beuk (Fagus sylvatica) bestaat er ook een roodbladige variant voor een haag (Fagus sylvatica 'Atropunicea'). Deze heeft prachtig gekleurd donkerbruin blad dat in de winter in verdorde toestand aan de takken blijft zitten.