Tips om je tuin aantrekkelijk te maken voor vogels

In een natuurlijk ingerichte tuin met een mix aan vegetaties neemt de vogelstand toe. Een stukje bosgebied kun je zelfs in de kleinste tuin aanleggen. Wat kun je nog meer doen om vogels aan te trekken?

 1. Maak je tuin natuurlijker en maak 'm niet te netjes. Laat bijvoorbeeld dood hout en bladafval liggen en laat uitgebloeide planten staan. Laat een stukje tuin verwilderen;

 2. Zorg voor water in de tuin. Vogels kunnen hiervan drinken of een bad nemen;

 3. Hang nestkastjes op. Kies er een op maat en hang ze op een goede plek (zie blogpost Nestkastjes ophangen: https://www.tuinstukjes.nl/single-post/2017/11/18/Nestkastjes-ophangen);

 4. Zorg voor geleidelijke overgangen van gazon naar hoger struikgewas en bomen;

 5. Kies voor planten, struiken en bomen die zowel voor mensen als vogels van waarde zijn vanwege hun vruchten of zaden zoals: eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), lijsterbes (Sorbus aucuparia), wilde appel (Malus sylvestris), vlier (Sambucus nigra), krentenboompje (Amelanchier lamarckii), hazelaar (Corylus avellana), hondsroos (Rosa canina), kamperfoelie (Lonicera periclymenum), grote kaardebol (Dipsacus fullonum), guldenroede (Solidago virgaurea, citroenmelisse (Melissa officinalis) en ijzerhard (Verbena bonariensis);

 6. Probeer ziekten en plagen zo milieuvriendelijk mogelijk te bestrijden: gebruik geen gif in de tuin.

 7. Plaats voederapparaten en nestkastjes buiten het bereik van katten; één op de vijf prooien van katten is een vogel...

 8. Kies voor natuurlijke afscheidingen in plaats van schuttingen. Plant hagen. Ze bieden een goede schuilplaats en nestgelegenheid voor allerlei insecten en vogels. Plaats je tóch een schutting of staat er bijvoorbeeld al een muur? Laat deze dan begroeien door klimplanten als bijvoorbeeld klimop (Hedera helix) of klimhortensia (Hydrangea petiolaris) of zet er struiken voor.

 9. Zorg voor diversiteit in de tuin. Kies voor een verscheidenheid aan soorten maar ook aan biotopen: een stukje gras, een groepje heesters, een boom, een vijver, etc.

 10. Voer de vogels bij, vooral in de wintermaanden. Hoe kouder het weer, hoe meer vogels nodig hebben (zie blogpost Vogels voeren: https://www.tuinstukjes.nl/single-post/2017/11/14/Vogels-voeren);

 11. Heb je een tuin met een redelijk groot gazon? Maai dan eens een stuk minder vaak. Er zullen bloemen gaan groeien en grassen gaan bloeien. Dit trekt insecten aan en daarmee kunnen de jonge vogels weer gevoerd worden.