Geel, groen en bont

Het blad van de klimhortensia (Hortensia anomala subsp. petiolaris), die tegen het huisje groeit, is geel verkleurd. De klimhortensia is zelfhechtend en hecht zich met hechtwortels vast aan de muur van het huisje.

In de winter valt het blad af, maar de grillige takken hebben beslist ook sierwaarde. Omdat de klimhortensia in de schaduw groeit was de bloei (juni-juli), met witte schermbloemen, wat minder overdadig.

Ook de zomereiken (Quercus robur) achterin de tuin beginnen nu geel te kleuren.

De Portugese laurierkers (Prunus lusitanica), rechts, is wintergroen en behoudt zijn glanzend groene blad. Dat is maar goed ook, want anders keek je zo op de groene opslag loods van de buren...

Voor en achter de groen/witte ballustrade bij het huisje groeit de bonte- of gevlekte gele dovenetel (Lamium galeobdolon 'Florentinum'). Het is een ideale bodembedekker voor in de (half)schaduw die ook nog eens wintergroen blijft. Het liefst staat de plant in wat vochtige, humusrijke grond. De bloemen geven nectar en stuifmeel en worden graag bezocht door vlinders, hommels en bijen. De gele dovenetel heeft prachtig bont blad en bloeit in vanaf mei, soms al in april. Houd 'm wel in toom; voor je het weet neemt de gele dovenetel je hele tuin over. Houd je niet zo van gele bloemen? Er is ook een roze roze gevlekte dovenetel (Lamium maculatum) 'Roseum'.