De juiste boom op de juiste plek

De buren hebben, opzij van hun terras - aan onze kant - een grote hazelaar (Corylus avellana) staan. Hij staat op het zuiden en zorgt ervoor dat wij vrijwel geen zon hebben op en rond ons het terras. Dat vinden wij gelukkig niet zo heel erg; op een zomerse dag zit je bij ons heerlijk koel!

Bomen zijn belangrijk in de tuin. Ze bepalen het karakter van de tuin en bieden schaduw, beslotenheid, hoogte en kleur. En ze zorgen voor zuurstof! Ook vogels profiteren van een boom in de tuin. Als je van plan bent een boom te planten in je tuin bedenk dan goed wélke boom je wilt en wáár.

Welke boom wordt het?

Voor elke tuin is er een boom. Er bestaan bomen in diverse groottes, breedtes en vormen. Stem de grootte van de boom af op de grootte van je tuin; een grote boom neemt op den duur veel zonlicht weg en verhult een flink stuk tuin in schaduw. Ook kun je je opgesloten voelen in je tuin als de bomen te hoog zijn. Een kleine boom in een grote tuin kan er juist weer misplaatst uitzien en als er er zich geen bomen of andere opgaande elementen (als bijvoorbeeld pergola's of een goed geplaatste heg) in de tuin bevinden, ontbreekt er hoogte in je tuin.

Je kunt een boom kiezen om de bloesem en/of de vruchten of een boom om zijn mooie blad- of (herfst) kleur. Je kunt ook kiezen voor een wintergroene boom (een naaldboom of hulst). Kleur zorgt voor variatie en voor diepte. Ook de kleur van de schors of de stam kan de doorslag geven voor het kiezen van een boom. Een papier esdoorn (Acer griseum) heeft een kaneelkleurige, afschilferende bast en ook nog een prachtige herfstkleur.

Misschien kies je voor een bepaalde boom om een andere reden, bijvoorbeeld omdat je als kind zulke goede herinneringen hebt aan de tamme kastanje of magnolia bij je oma in de tuin?!

Naast verschillende kleuren en vormen (zoals bollen, zuilen, opgaand, meerstammig, treur, beveerd, hoogstam, halfstam, lei), hebben bomen verschillende kronen: sommigen hebben een open, losse kroonvorm (bijvoorbeeld de valse Christusdoorn, Gleditsia Triacanthos 'Sunburst'), terwijl andere bomen juist een dichte kroon hebben (bijvoorbeeld de haagbeuk, Carpinus butulus). Als je plaats hebt voor méér dan één boom plant de boom met de meest open kroon dan vooraan en die met de dichtere kroon wat verder weg, om een doorkijkje in je tuin te houden en ervoor te zorgen dat je je niet opgesloten gaat voelen in je tuin.

Woon je in de stad? Dan heb je een boom nodig die goed tegen luchtvervuiling kan, bijvoorbeeld een linde (Tilia). Als je in de kuststreek woont heb je automatisch met meer wind te maken; niet elke boomsoort kan daar tegen. Elke soort heeft zo zijn voor- en zijn nadelen.

Bekijk eens wat tuinboeken en tuintijdschriften of kijk in je buurt rond en zie welke soorten je interessant vindt en het goed doen. Laat je tenslotte goed adviseren bij een kwekerij of een tuincentrum.

Op welke plek komt de boom?

Bomen verplaats je niet zo makkelijk als ze er eenmaal staan. Bedenk van te voren heel goed hoe je tuin eruit zou zien met de volgroeide boom erin. Dit is best lastig maar wel belangrijk. Hoe valt de schaduw? Wordt er veel licht weggenomen door de boom? Is er veel wind op de plek en kan de boom daartegen? Welke grondsoort vereist de boom? Hoe zit het met de groeikracht van de boomwortels? Sommige bomen hebben wortels die hard groeien, vooral in de breedte, vlak onder 't grondoppervlak. Hierdoor kunnen ze het terras, de schuur of het huis omhoog duwen...

Vallen de bessen of zaden (of de vogelpoep van de vogels die ze eten) in de herfst precies op het terras of op je auto die eronder staat geparkeerd? Ga ook, voordat je een boom plant, bij de gemeente na wat de regels zijn voor bijvoorbeeld de minimale afstand van de perceelgrens met betrekking tot de standplaats van een te planten boom. In de wet staat dat een boom minimaal 2m van de erfgrens geplant moet worden. Maar, er bestaan een aantal uitzonderingen voor beplanting binnen deze zone. Ook kan jouw gemeente bepalen dat een boom tóch dichterbij de erfgrens geplant mag worden. Dit staat allemaal in een verordening, die te vinden is op de website of bij de balie van je gemeente.

Voorkom problemen met de buren, want kleine bomen worden groot en de buren kunnen toch last krijgen van een boom die bij jou in de tuin staat.