Een lastige tuinklus

Onze appelboom (Malus domestica) moet nodig worden gesnoeid! Dat is belangrijk, want anders blijft de boom doorgroeien en wordt te groot. Het gevolg is dat hij nauwelijks meer appels geeft! Om meer fruit te krijgen moet je zorgen dat de boom veel bloesemhout maakt. Dit zijn korte takjes met veel bloemknoppen (kortloten) en weinig groeiknoppen.

Ik begin er niet aan want ik heb géén appelboom-snoei-ervaring en vind goed snoeien een veel te lastige tuinklus. Je moet goed weten wat je doet. Bovendien is de appelboom me gewoon te groot en hoog en ik heb hoogtevrees.... Tuinman Mark mag het doen. Als hij komt zal ik eens goed kijken wat hij doet.

Appelbomen hebben van nature een bolle kroon. Om de boom gezond te maken moet er zo gesnoeid worden dat de kroon zich evenwichtig kan ontwikkelen. De appelboom moet een luchtige kroon krijgen met ruim uit elkaar staande gesteltakken (de zwaardere hoofdtakken die de boom zijn vorm geven; het geraamte van de boom).

In het kort houdt snoeien van een appelboom het volgende in:

* in de winter de dikke en oude takken weghalen;

* de kleine takken - het bloemhout - sparen;

* in de zomer (juni) het waterlot weghalen op een paar rechte, jonge takken na (hierop vormen zich het volgende jaar de nieuwe bloemknoppen).

! Je moet dus het verschil weten tussen bloem- en bladknoppen: bloemknoppen 'staan' op de tak. Het zijn de eerste knoppen in de boom die in het voorjaar groen worden. Bladknoppen 'liggen' op de takken en ze volgen later dan de bloemknoppen, na een week of twee.

De juiste snoeitijd voor de wintersnoei is tussen begin december en eind februari, als het blad gevallen is en de groei stil staat. Het mag overdag niet of nauwelijks vriezen, anders is vorstschade mogelijk en kunnen de snoeiwonden niet goed helen (-5 graden Celsius is het maximum). Snoeien moet met droog weer om het ontstaan van schimmels te voorkomen.