Eikenblad en looizuur

Achterin de tuin ligt heel veel eikenblad en dat moet allemaal nog worden opgeruimd. Eikenbladeren bevatten namelijk veel looizuur; dat komt vrij bij het verteren en maakt de grond zuur. Veel planten kunnen daar niet tegen, maar bij zuurminnende planten en struiken (rododendrons, azalea, heide en akelei), kun je gerust eikenblad als bladmulch gebruiken.

Eikenblad kan gewoon op de composthoop. Ook in de natuur verteert het blad immers gewoon, al duurt dat wat langer dan bij andere bladsoorten want het verteert slecht en traag. Vermeng het met ander blad om het te laten composteren.

Er zijn ook andere bomen die looizuur bevatten, zij het in mindere mate: beuk, els, es, esdoorn, kastanje, linde, magnolia, vlier en wilg. Ook eikels, een belangrijke voedselbron voor veel dieren, bevatten looizuur. Muizen, eekhoorns, herten, wilde zwijnen, varkens en vogels kunnen het verdragen maar voor paarden, runderen, schapen en honden is looizuur giftig. Door verhitting of weken wordt looizuur onschadelijk gemaakt en kan het gegeten worden. In de Koreaanse keuken worden eikels gebruikt om er 'Dotorimu' van te maken, een soort gelei.