Boerenkool

Boerenkoolweetje: Wist je dat er in boerenkool (Brassica oleracea var. sabellica) méér vitiamine C zit dan in het zelfde gewicht aan sinaasappel? Boerenkool is een van de meest gezonde groenten en nog lekker ook. Het is gemakkelijk te telen en bovendien zeer winterhard. Helaas hebben de slakken hier in de tuin ook ontdekt dat boerenkool lekker en voedzaam is; van de drie stronkjes die ik van de overbuurman kreeg zijn er inmiddels al twee volledig 'gestript'. Wat overbleef was een skelet van stengels.

Ze zeggen altijd dat je boerenkool pas moet afsnijden als er een nacht vorst overheen is gegaan. Dan is de de ze pas op smaak; de kou zorgt ervoor dat de er extra suikers worden aangemaakt. We hebben inmiddels nachtvorst gehad: het is tijd om mijn laatste struikje te oogsten. Stamppot of boerenkoolsoep (lekker met stukjes chorizo) zal het niet worden; misschien dat ik de boerenkool door de groentesoep snipper?

En dan hoop ik dat ik van de winter van de buurman wat boerenkool krijg voor stamppot. Hun moestuin staat er nog steeds vol mee. Ik ben 'n tikkie jaloers.