Kerstroos

Van de Kerstmarkt in Vaassen, bij kasteel Cannenburgh, nam ik een witte Kerstroos (Helleborus niger) mee, voor wat 'kleur' in de wintertuin. Hij bloeit, maar dat komt omdat hij is voorgetrokken om rond Kerst op z'n mooist te zijn. In de natuur begint de plant pas in januari/februari met bloeien.

De grote, witte ronde bloemen zijn vannacht bevroren. Gelukkig kan de plant tegen vorst. De stengels richten zich gewoon weer op als het warmer wordt.

Kerstrozen zijn wintergroen en hebben donkergroen, diep ingesneden blad dat een beetje leerachtig aanvoelt. Ze staan het liefst in de halfschaduw; op een meer zonnige plek krijgen ze minder bloemen. Witte Kerstrozen zijn, in tegenstelling tot de Oosterse Kerstroos hybriden (Helleborus oriëntalis), beslist niet de gemakkelijkste planten. Ze groeien traag, houden niet van te veel wind en hebben een voorkeur voor humusrijke, goed doorlatende grond die wat kalk bevat. In het wild groeit de plant in bergachtige streken en op alpenweiden. Hoogte: 20-30cm.

De Oosterse Kerstroos (Helleborus oriëntalis) is minder veeleisend en een ideale plant in de border omdat hij jarenlang op dezelfde plek kan blijven staan. Er bestaan veel variëteiten van met bloemen in de meest fantastische kleuren: wit, lichtroze, roze, wijnrood, paars, abrikoos en geel. Soms hebben de bloemen 'sproetjes' (spikkeltjes) op de bloemblaadjes en er bestaan ook soorten met gevulde bloemen. Als ze het naar hun zin hebben zaaien ze zich makkelijk uit en kruisen daarbij onderling, zodat er steeds andere bloemkleuren ontstaan. Het duurt wel een paar jaar voor de zaailingen bloemen krijgen. Mooi in combinatie met sneeuwklokjes (Galanthus nivalis) of andere vroegbloeiende bolgewasjes.

Hou je van groen? Dan is misschien de Corsicaanse Kerstroos (Helleborus argutifolius) iets voor jou? Deze heeft frisgroene, hangende bloemen en wintergroen, stekelig blad en is beduidend hoger (60-90cm) dan de andere Kerstrozen. Oorspronkelijk komt de plant voor op de Corsica en, Sardinië. Hij groeit daar op droge, open plekken tussen varens, langs beken en in bermen. De variëteit 'Silver Lace' heeft een meer zilvergroen blad maar groeit minder snel en wordt ook minder hoog (40cm).

Nog even dit: alle Helleborus-soorten zijn giftig, maar zolang je ze niet opeet is er niks aan de hand.