Sneeuw

Het heeft gesneeuwd! Zolang er niet teveel sneeuw valt is dat niet erg voor de bomen en planten in de tuin. De winterbloeiers zijn in hun element en en de vaste planten zijn in rust. De sneeuw vormt een isolerende laag en beschermt tegen de kou en de gure oostenwind. Door de sneeuwlaag heen vindt er nog gewoon uitwisseling van zuurstof en koolzuurgas plaats tussen bodem en lucht.

Als er ineens veel sneeuw valt kan dat wel schade opleveren. Vooral groenblijvende planten en coniferen kunnen door het gewicht van de sneeuw behoorlijk gaan overhangen en zelfs afbreken. Schud, als de planten en takken te veel sneeuw dragen, de sneeuw eraf of gebruik een bezem (wel voorzichtig).

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat het gras niet geel wordt als er 's winters een laag sneeuw op heeft gelegen? Dat komt door een aantal factoren. Sneeuw komt rondom de grassprietjes te liggen zodat het gras niet wordt platgedrukt en zo geen directe schade veroorzaakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wél als je er een tent opzet. Ook bevat sneeuw veel lucht zodat de uitwisseling van gassen gewoon door kan gaan. Als het pak sneeuw niet te dik is, wordt er zelfs nog wat zonlicht doorgelaten; in de winter heeft gras uberhaupt maar heel weinig licht en lucht nodig omdat de groei vrijwel stilstaat. Dit alles zorgt ervoor dat het gras groen blijft onder sneeuw.