Insectenhotel

Onder de appelboom staat een stuk boomstam met gaatjes. Het is een insectenhotel. Het hotel staat op een vrij zonnige, beschutte plek met de voorzijde op het zuiden. De mogelijke wintergasten zijn diverse soorten zweefvliegen maar ook honingbijen (Apis mellifera). Al in de herfst zoeken ze naar een geschikt plekje om te overwinteren. Dat doen ze als volgroeid insect. Bij de hommels overwinteren vooral de koninginnen.

Lieveheersbeestjes kruipen dicht tegen elkaar aan in een boomholte, tussen stenen of in de schuur of berging. Heb je ze al eens ontdekt, samen op een kluitje?

Veel kevers overleven de winter als larve. Ze kruipen weg in vermolmd hout, in de aarde of de composthoop. Bij de vlinders overwinteren sommige soorten als de dagpauwoog (Aglias io), de kleine vos (Aglias urticae) en de citroenvlinder (Gonepteryx rhamni) als volgroeide vlinder. Pas enkele jaren weet men dat ook de atalanta (Vanessa Atalanta) hier in Nederland de winter als volgroeide vlinder doorbrengt. Andere vlinders overwinteren als eitje, pop of rups.

En dan zijn er nog insecten die geen winterslaap houden zoals de dansmuggen - waarover ik eerder een blogpost schreef - maar ook sommige nachtvlinders. Zolang het geen natte winter wordt waarbij bacteriën en schimmels makkelijker overleven hebben overwinterende insecten een goede kans om de winter door te komen. Ik hoop dat de meeste kamers van het insectenhotel inmiddels zijn volgeboekt?