Een tuin moet langzaam groeien

Wij zijn hier op 5 januari 2017 komen wonen. De tuin had jaren achterstallig onderhoud. Dat vond ik helemaal geen punt, ik kon niet wachten om de boel aan te pakken! Onze vorige tuin was zo klein dat ik er zelfs een keer met een papierschaar het gras knipte toen de grasmaaier kapot ging. In deze tuin gaat dat zeker niet lukken.

Een van de eerste dingen die we aanpakten waren slopen van de dierenhokken en puinruimen. Er stonden een kippenhok en drie konijnenhokken in de tuin, compleet met ren eraan vast. Ook bleek de grond achter het huisje vol met puin te zitten (tegels, stenen, hout...stukken beton). De rommel is nog steeds niet helemaal weg; op een gegeven moment ben ik - de wanhoop nabij - gewoon gestopt met saneren van de grond. Ik werd nogal moedeloos van het alsmaar rotzooi afvoeren. Bovendien hangt er aan elke tocht naar het afvalbrengstation een fiks prijskaartje: je betaalt per kilo....

Ook moesten een aantal bomen eraan geloven. Ze werden gekapt want de meeste waren half dood en/of ziek.

Na het aanleggen van de moestuin, waarbij ik een gedeelte van het puin kon hergebruiken - een aantal betonbanden en stoeptegels -, plantte ik een beukenhaag in het verlengde van de heg die er al stond. Dat gaf rust en het doorbreekt de lange, smalle tuin.

Op de plaats van het kippen- en konijnenhok naast het pad kwam een schaduwborder met o.a.: varens, tuingeraniums, maagdenpalm, Kaukasisch vergeet-mij-nietje, vingerhoedskruid, longkruid, witte kornoelje, krentenboompje en 'n hazelaar.

Achterin de tuin zetten we een kastanjehouten schapenhek.

Verder ben ik nog niet gekomen met het uitvoeren van tuinplannen; af en toe haal ik wat weg en af en toe plant ik er wat bij. In zowel de voor- als de achtertuin zetten we enkele bomen (donkerbladige vlier, amberboom en toverhazelaar) en struiken (o.a. sneeuwballen, kornoeljes en 'n kardinaalsmuts).

Een tuin moet l a n g z a a m groeien. Je moet niet over één nacht ijs gaan maar er eerst rustig de seizoenen eroverheen laten gaan, las ik. Dat vind ik eigenlijk wel een goed idee.