Spierstruik

Zelf zou ik niet zo gauw voor een spierstruik kiezen (Spiraea japonica). Dat komt waarschijnlijk door hun 'openbaar groen imago'. Toch ik ben heel blij met de verschillende struikspirea's hier in de tuin! Zelfs nu, in de winter, zien de uitgebloeide bloemen er mooi uit, vind ik. Net kleine sterretjes. Ik knip de stengels dan ook niet af maar laat ze staan; afknippen komt vroeg in 't voorjaar wel. De takken kunnen dan worden ingekort of tot vlak boven de grond worden afgeknipt (10-15cm). Snoeien zorgt ervoor dat de struik in vorm blijft en nieuwe zijtakjes maakt en dat is belangrijk want de struik bloeit op het nieuwe hout.

De Japanse spierstruik, of kortweg spierstruik of struikspirea, behoort tot de rozenfamilie, de Rosaceae. Hij komt van nature voor in Japan, China en Korea. Er zijn vele cultuurvariëteiten, allemaal met roze of rode bloemen. Ze variëren in verschillende hoogtes en verschillende blad- en bloemkleuren. De bloeitijd kan nogal verschillen: sommige struikspirea's bloeien in het voorjaar, andere bloeien in de zomer, zelfs tot in de herfst.

Spiraea japonica 'Anthony Waterer' wordt veel gebruikt, vooral in plantsoenen en wordt zo'n 60cm hoog. Bloeitijd: juni-september. De roze bloemschermen trekken veel bijen en hommels aan. Dat is op zich al een goede reden om een spirea in de tuin te planten.