Bruine schubben

Er liggen wat bruin 'coniferenblad' op de grond. Wat is er aan de hand? Coniferen hebben geen echt blad maar een soort van schubben die elkaar een stukje overlappen. In de zomer gaan ze in een soort van rui. Uitschonen heet dat. De oude schubben hebben hun taak gedaan en worden er, vooral met veel wind, afgeschud. Maar dat is dit niet. Waarom liggen de bruine schubben op de grond te vergaan?

Van oude coniferen worden de binnenste naalden vaak bruin omdat ze niet genoeg licht krijgen, een natuurlijk proces. Als ook de buitenste naalden bruin worden kan er sprake zijn van een schimmelziekte. Bruin worden - en zelfs afsterven - wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door drie soorten schimmels die qua symptomen erg op elkaar lijken. Ook de groeiomstandigheden zijn van invloed. In tuinen met een vrij vochtige grond komt bijvoorbeeld vaak wortelrot voor, veroorzaakt door Phytophthora cinnamomi. Ik hoop niet dat de coniferen doodgaan...dat zou een ramp zijn.