Groen maakt echt gelukkig

Mensen die in een groene buurt wonen voelen zich mentaal beter en hebben minder last van depressie en angst dan mensen die in een omgeving met veel gebouwen en nauwelijks tot geen groen wonen. Het Europese Centrum voor Milieu en Volksgezondheid, onderdeel van de universiteit van Exeter, Cornwall, Verenigd Koninkrijk, heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan (de studie is gepubliceerd in het vaktijdschrift Environmental Science and Technology). Gedurende 18 jaar zijn er ruim 10.000 personen van 5.000 huishoudens geïnterviewd over de relatie tussen het wonen in een groene omgeving en de mentale gezondheid. Uit de resultaten blijkt dat een natuurrijke woonomgeving direct van positieve invloed is op de gezondheid en gemoedstoestand van de bewoners. Het ervaren van stress is wordt aanzienlijk verminderd en de lichamelijke weerstand - en daarmee ook de gezondheid - verbetert. Dit alles resulteert in het ervaren van een tevreden en met name gelukkiger gevoel.

Nou, de uitkomst van deze studie verbaast me helemáál niet; ook ik voel me gelukkiger hier in ons Drentse dorpje vlakbij De Hondsrug. In onze buurt is er veel natuur, het leven is hier minder gejaagd en de mensen staan hier dichterbij de natuur. De seizoenen worden meer beleefd en er is meer saamhorigheidsgevoel. Maar, wat me vooral gelukkig maakt is mijn tuin. En ook het schrijven van mijn Tuinstukjes. (De foto is genomen door mijn man, op een mooie zomeravond.)