Mos in het gazon

Het is een natte boel in de tuin. Vooral het grasveld is zompig en in slechte staat. Het mos heeft de overhand genomen. Te weinig zuurstof en voedingsstoffen in de bodem zorgen ervoor dat mos het wint van gras. Hier bij ons is ook schaduw een van de oorzaken van mos in het gras. Dat wordt verticuteren in het voorjaar. Door met een verticuteermachine of een speciale verticuteerhark over de grasmat te gaan hark je de grasmat 'schoon'. De messen in de machine en in de hark snijden de wortels van het onkruid en het mos door en verwijderen de viltlaag (mos, onkruid en restjes maaisel) zodat het gras weer licht en lucht krijgt.

Als je het goed wilt doen verticuteer je je gazon twee keer per jaar: in maart (na de nachtvorst) en in augustus. Ik hoop dat we straks van een van onze buren iets kunnen lenen waarmee we het gras kunnen verticuteren.