Maretak

Dit bosje mistletoe (Viscum album) heb ik meegenomen uit Engeland! Mistletoe of maretak is wintergroen en groeit op bomen. Het is een halfparasiet, die met zijn wortels water en zouten aan zijn gastheer onttrekt. Maretak komt voor op populieren (behalve op zwarte populieren), appelbomen, eiken, esdoorn, valse acacia, grove den en meidoorn.

De plant komt in heel Nederland en in het oosten van België voor. In Zuid-Limburg is de soort vrij algemeen maar in de rest van Nederland zeer zeldzaam. Tot 1 januari van dit jaar was de plant zelfs wettelijk beschermd. In Duitsland groeit maretak vooral op appelbomen; in Oostenrijk (West-Tirol) heb ik maretak massaal in grove dennen zien groeien.

De witte, besachtige vruchten worden door de vogels verspreid. De kleverige zaden die de vogel in de boom laat vallen blijven aan de takken plakken en ontkiemen daar, vandaar ook de naam 'volgellijm'. De zaden zijn giftig. Maretak groeit heel erg langzaam, over de eerste 10cm doet hij zo'n zes jaar... Maretak kan wel honderd jaar oud worden.

De maretak staat bekend al een heksenkruid. 'Mahrenest' is het Duitse woord voor heksenbezem; 'Mare' betekent heks, nachtmerrie, nachtelijke kwelgeest of spook. Het werd wel aan balken in stallen gehangen om de 'mare' te verjagen en het vee vruchtbaar te houden. Ook bij de Kelten en Germanen was de maretak een heilige plant die een belangrijke rol speelde in de magische vruchtbaarheidsrituelen.

Nog een paar andere tot de verbeelding sprekende namen voor maretak: boomkruid, duivelsgras, duivelsnest, heksennest, lijmkruid, mistel, en slangentong.

Ik heb dit bosje ophangen in de deuropening als kersttraditie en als kerstversiering! Als er een paar besjes afvallen ga ik deze in een oksel van onze appelboom stoppen. Dat gaat als volgt: maak eerst voorzichtig, met een mesje een kleine snede in de boombast en stop de zaden hierin. Bind de snede af met touw en wie weet verschijnen er in het voorjaar twee kleine, groene blaadjes. De boom heeft geen last van de maretak. Het zou te gek zijn om over, pak 'm beet, een jaar of tien, maretak uit eigen tuin te kunnen halen.