Sneeuwklokjes gekte

Houd je ook zo van sneeuwklokjes? Nog even, en ze bloeien weer! Galanthofielen (sneeuwklokjesliefhebbers) trekken dan massaal naar Engeland om hun hart op te halen en bijzondere soorten aan hun verzameling toe te voegen. Voor de gewone sneeuwklokjes (Galanthus nivalis spp.) halen echte galanthofielen hun neus op. Ze willen wat bijzonders, en dat is mogelijk: er bestaan ongeveer 20 soorten sneeuwklokjes, maar het aantal hybriden gaat volgens sommigen in de richting van 1200.

Toen wij een aantal jaren geleden, midden in de winter, in Engeland waren wilde ik graag de kans aangrijpen om daar de sneeuwklokjes nu eens met eigen ogen te zien. Op advies van een medewerker van de Tourist Information in York reden we naar Burton Agnes, een dorp in oost Yorkshire. Naast Burton Agnes Hall (een oud landhuis, gebouwd tussen 1601 en 1610 voor Sir Henry Griffith) liggen schitterende, eeuwenoude tuinen. Je vindt er voor elk wat wils (onder meer een ommuurde tuin met meer dan vier duizend verschillende soorten planten, kruidentuin, jungle tuin, nationale collectie van Campanula's en een doolhof). In februari bezoeken mensen Burton Agnes om de befaamde sneeuwklokjeswandeling op het landgoed. Het was eigenlijk nog een beetje te vroeg in het jaar maar toch was het indrukwekkend, al die sneeuwklokjes bij elkaar. Ondanks de ijzige kou en de snijdende wind voelde de lente al een beetje dichtbij. Nergens zag ik ooit zoveel sneeuwklokjes (Galanthus nivalis spp.) bij elkaar als dáár.

Op de binnenplaats konden de echte Galanthofielen hun hart ophalen: er waren diverse bijzondere - en bijzonder prijzige - soorten sneeuwklokjes te koop, allemaal in bloei. Dubbele (gevulde) sneeuwklokjes, sneeuwklokjes met bijzondere markeringen, etc. Of ik me kon inhouden? Ja, nou en of; ik was tot op het bot verkleumd want was bitter koud en het verlangen naar een groot bord 'homemade soup' in het warme Courtyard Café won het van de sneeuwklokjes gekte.

Gelukkig kun je ook hier in Nederland (Sneeuwklokjesfeest De Boschhoeve, Wolfheze - 8 t/m 10 februari 2018 en Open sneeuwklokjesweekenden op 17, 18, 24 en 25 februari 2018) en even over de grens in Duitsland (Nettetaler Schneeglöckchentage, Netteltal - 17 en 18 februari 2018) terecht als je van sneeuwklokjes houdt. Kwekers bieden hier hun planten aan en de prijzen kunnen aardig oplopen. Wat denk je bijvoorbeeld van het zeldzame 'gele sneeuwklokje' (Galanthus nivalis lutescens of Galanthus nivalis sandersii). Een uiterst zeldzaam sneeuwklokje met gele markeringen op de bloemblaadjes en het vruchtbeginsel in plaats van groene. Ontdekt in Northumberland, Engeland.

Ach, misschien is het nog wel het leukste om sneeuwklokjes te ruilen. Of om ze alleen te bewonderen, gewoon in je eigen tuin. Want er is geen festival of gala voor nodig, dichtbij of over de grens, om te kunnen genieten van de schoonheid van de Galanthus.

(Foto: sneeuwklokjes van Burton Agnes Hall, Yorkshire, Engeland.)