Maak het eens bont

Vroeger had ik het niet zo op bontbladigee planten en struiken. Bonte Hosta's (ze heetten destijds nog Funkia's), klimop, weigelia, bonte hulst, bontbladige kardinaalsmuts. Zo lelijk vond ik ze! Ik weet niet zo goed wanneer mijn mening veranderde, laat staan wat het keerpunt vormde maar opeens vond ik bonte planten wél mooi. Het hangt er ook vanaf waar ze staan; vooral in de schaduw, waar ze met hun lichte blad lijken op te lichten in de tuin, vind ik ze interessant en van grote sierwaarde.

Bij witbont blad ontbreken de bladgroenkorrels (chloryfyl) op de witte bladstukjes. Op die plekken wordt er geen suiker (glucose) en zuurstof gemaakt (fotosynthese: water + koolstofdioxide + zonlicht --> zuurstof + glucose). De groene stukjes van het blad moeten harder werken om voor energie te zorgen. Als het nodig is maakt de plant extra bladgroen aan; vandaar dat witbonte planten die te donker staan vaak extra groen blaadjes krijgen.

Ik ben nu helemaal weg van de Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortunei). Deze heester heeft bont, wintergroen blad en geeft structuur en sierwaarde aan de tuin. Vooral nu, in de wintermaanden. Er zijn zowel groen- als geelbontbladige variëteiten, bijvoorbeeld Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety', een groenbonte, bossige struik. Hoogte na 10 jaar: 40cm. Zeer winterhard. Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold' heeft geelbonte blaadjes en wordt ongeveer 40-50cm hoog. Het blad krijgt in de winter vaak een rode verkleuring die in 't voorjaar weer verdwijnt en is ook zeer winterhard. Een prachtige bodembedekker voor in de zon of (half)schaduw. Je kunt er zelfs een haagje van vormen, al is het geen snelle groeier.

Hier in de tuin stond er al flink wat geelbonte kardinaalsmuts in de border rond de hazelaar. Ik heb een aantal groenbonte kardinaalsmutsen aan de andere kant van de border gezet voor wat 'licht' in de donkere hoek. O, en de struiken zijn heel gemakkelijk te stekken; gewoon een paar gezonde takjes afknippen en in de grond steken.